← Mobiele stoomketels

Mobiele stoomketels voor extra capaciteit

Stoom wordt in de voedingsindustrie gebruikt voor pasteuriseren. Als de eigen stoomketels gekeurd moeten worden bieden de huurketels van Van der Kooy uitkomst.
Op vele ontbijt- en lunchtafels staat dagelijks een kaasproduct van dit oer-Hollandse smeerkaasbedrijf. Voor het uitvoeren van bewerkingen als pasteuriseren wordt in dit proces gewerkt met eigen stoomketels, die elke 2 jaar dienen te worden gekeurd conform de daarvoor geldende regels in de voedingsmiddelenindustrie. Om tijdens de jaarlijkse keuringen ongestoord te kunnen doorwerken, verhuurt Van der Kooy tijdelijk mobiele stoomketels.

Bij stoomketels ontstaat in de loop tijd corrosie omdat het koolstofstaal van de ketels in contact komt met onbehandeld water aan de waterzijde. Omdat het kokende water aan deze zijde onder hoge druk staat kan een kleine lekkage al snel leiden tot risicovolle situaties, vanwege het feit dat het water in contact komt met buitenlucht. Om die reden is elk voedingsmiddelenbedrijf wettelijk verplicht om elke 2 jaar de in gebruik zijnde stoomketels te laten keuren door een bevoegde keuringsinstantie.

Ongestoord produceren

Om tijdens deze keuringen het productieproces ongestoord doorgang te laten vinden huurt deze smeerkaasfabrikant mobiele stoomketels bij Van der Kooy BV. In zo’n geval is het belangrijk dat de gehuurde ketel(s) op tijd word(t)en geplaatst en in bedrijf word(t)en gesteld. Een klant moet in zo’n situatie namelijk volledig op de gehuurde stoomketels kunnen vertrouwen. Afhankelijk de toepassing waarvoor de stoomketels moeten worden ingezet, kan de capaciteit van de ingehuurde ketels uiteenlopen van 1.000 tot 5.000 kilogram stoom per uur.

Uitbreiding productieproces

John van der Velden, verantwoordelijk voor de verhuur van stoomketels bij Van der Kooy licht toe: “Niet alleen bij het keuren van installaties kunnen mobiele stoomketels uitkomst bieden, ook bij een eventuele uitbreiding van de productielijn. Als een bedrijf een extra productielijn erbij plaatst en ze het proces niet meer op de juiste temperatuur kunnen verwarmen, kan onze organisatie in een handomdraai extra stoomcapaciteit leveren door mobiele stoomketels uit onze verhuurvloot op te stellen”. De verhuurvloot van Van der Kooy telt momenteel 30 mobiele stoomketels, met uiteenlopende stoomcapaciteiten. “Onze vakkundig opgeleide en gecertificeerde vakmensen plaatsen de mobiele stoomketels op locatie, sluiten deze aan, stellen ze in bedrijf en verlenen 24/7 service in geval van storing. Complete ontzorging dus.”

Reinigen

Hetzelfde geldt voor het reinigen van installaties in het proces. Ook hiervoor kunnen tijdelijk mobiele stoomketels worden opgesteld. Van der Velden: “Al ruim 30 jaar verhuurt, coördineert en plaatst onze organisatie stoomketels in de (voedings-)industrie”.

DIRECT CONTACT

John van der Velden

Operations stoomketelverhuur

  • Verhuur mobiele stoomketels in binnen- en buitenland
  • Installatie en technische staat van de verhuurvloot
  • Contactpersoon klanten en leveranciers